Düşük Kolesterollü Yumurta

Şubat 11, 2007 at 4:58 am

Kolesterol, bitkiler âleminde bulunmayan, sadece insan ve hayvanların vücudunda sentezlenen (C27H45OH) bir bileşiktir; bütün hücrelerde bulunmakla birlikte, beyin, kalb, bağırsak ve karaciğer gibi organlarda daha fazla depolanmış durumdadır. Vücuda hem gıdalar yoluyla alınan, hem de karaciğer hücrelerinde sentezlenen kolesterol; cinsiyet hormonları, safra asitleri ve D vitamini gibi maddelerin yapımında başlangıç molekülü olarak kullanılır. Bu işlemler için, kanda az miktarda kolesterol taşınması yeterlidir.


Kolesterol, yağda çözünen bir madde olduğundan, normal şartlarda suda ve su özelliklerini taşıyan kanda çözünmez. Kolesterol kanda lipoprotein denen moleküllerle birlikte taşınır. Değişik tiplerde lipoproteinler vardır: Bunlar şilomikronlar, çok düşük yoğunluklu (Very Low Density,VLDL), düşük yoğunluklu (Low Density Lipoprotein, LDL) ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (High Density Lipoprotein, HDL) olarak isimlendirilir.

Yetişkinlerde kandaki toplam kolesterol 200 mg/dl’den çok; düşük yoğunluklu kolesterol 130 mg/dl’den fazla; yüksek yoğunluklu kolesterol 35 mg/dl’den az ise kalb-damar rahatsızlıkları riski artar. HDL kolesterol miktarı ortalama, kadınlarda 55 mg/dl, erkeklerde 45 mg/dl’dir; bu miktar arttıkça söz konusu risk azalır. 60-65 yaşlarına kadar, zamanla toplam kolesterol miktarı artar. Ayrıca kadınlarda menopozdan sonra da kandaki kolesterol miktarı yükselir.
Türkiye’de, 6 milyon kişinin kan kolesterol seviyesi sınırda veya sınırın üzerinde (200-239 mg/dl); 2 milyon kişinin ise yüksektir (240 mg/dl ve üstü).
Kanda kolesterol seviyesine tesir eden çok sayıda faktör vardır. Genetik yatkınlık, yediğimiz gıdalar, hareketsizlik, şişmanlık ve stres gibi faktörler kandaki kolesterol miktarının, özellikle de kötü huylu kolesterolün (LDL) artışında rol oynar. Egzersiz ise iyi huylu kolesterolün (HDL) yükselmesine, LDL kolesterolünün düşmesine vesile olur.
Kolesterolün çok bulunduğu gıdalardan biri yumurtadır. Bir yumurta ortalama 50-60 gram gelir. Kabuklu yumurtanın yaklaşık % 66’sı su, % 12’si protein, % 10’u yağ, % 11’i çeşitli mineraller ve % 1’i karbohidrattır. Yumurtadaki yağın tamamını ihtiva eden sarı kısım besin unsurları bakımından zengindir. Yumurtada kolesterol miktarı yumurta büyüklüğüne bağlı olarak 180-210 mg arasında değişir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, yumurtadaki kolesterolün % 5-30 oranında azaltılabileceğini göstermiştir.
Son yıllarda kolesterolsüz veya kolesterol nispeti düşük yumurta elde etmeye yönelik çalışmalar yoğunlaşmıştır. Tavuklara verilen bazı yiyeceklerin yumurtanın kolesterol seviyesini artırdığı, bazılarının azalttığı, bazılarının ise herhangi bir tesirde bulunmadığı ileri sürülmüştür. Yapılan çalışmalarda, kanatlı hayvanların yem karışımlarına (rasyonlarına) ilâve edilen besin ve besin unsurları arasında; hurma, krom, C vitamini, yeşil çay tozu, keten tohumu, yulaf, mısır, balık, ayçiçek yağı, kanola yağı, soya yağı, taze yayık ayranı, kuru sarımsak tozu ve sarımsak gibi ürünlerin yumurta kolesterol seviyesini düşürdüğü belirtilmiştir. Böylece, yumurtanın kolesterol seviyesini artıran maddelerin tavuk yemlerinde sınırlandırılmasıyla bilhassa kolesterol problemi olan insanlar için kolesterol muhtevası daha uygun yumurtaların (diyet yumurta) üretilmesi mümkün olmaktadır.
ABD’de 120 bin kişi üzerinde 15 yıl süreyle yürütülen bir araştırmada, iki grup insandan birinci gruba günde bir adet yumurta verilirken, ikinci gruptakilere yumurtasız bir diyet uygulanmıştır. Araştırmada yumurtanın kalb ve damar hastalıklarını artırdığına dâir bir netice elde edilememiştir. Aksine yumurtanın A, E, B, B6, B12 ve folate vitaminlerini ihtiva ettiği, bu vitaminlerin ise kalb hastalığı riskini azaltmada rol aldığı bilinmektedir.
Son çalışmalarda, yumurtanın sarısında mevcut olan ve sayısız faydası bulunan lesitinin (fosfolipid), fazla miktardaki kolesterolün kana karışmasının engellenmesinde rolü olduğu tespit edilmiştir. Yumurtaya kolesterolü yerleştiren Yüce Rabb’imiz, onun vücudumuz tarafından en uygun oranda emilmesini sağlayacak ve gerektiğinde bunu engelleyebilecek lesitini de aynı ortama yerleştirmiştir.
Vücudumuzdaki fazla kolesterol için yumurtada kusur aramak, onu suçlu bir besin kaynağı gibi görmek doğru değildir. Kolesterol problemi daha ziyade fertlerin beslenme hatalarından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple kişiler, bünyesine ve yaşına uygun beslenmeye dikkat etmelidir.

Kaynaklar
– Kaya, S., Kececi, T., Haliloglu, S., 2001. Effects of zinc and vitamin A supplements on plasma levels of thyroid hormones, cholesterol, glucose and egg yolk cholesterol of laying hens Research in Veterinary Science. 71: 2,
– Kovacs, G., Schmidt, J., Husveth, F., Dublecz, K., Wagner, L., Farkas, Zele, E., 2000. Effect of feed composition on cholesterol content of the table egg.Acta-Alimentaria-Budapest. 29:1.
– Kutlu, H.R., Gorgulu, M., Unsal, I., 2001. Effects of dietary Yucca schidigera powder on performance and egg cholesterol content of laying hens. Journal of Applied Animal Research.
– Mottaghitalab, M., Taraz, Z., 2004. Garlic powder as blood serum and egg yolk cholesterol lowering agent. Journal of Poultry-Science. 41: 1.
– Şenköylü, N., 2001. Modern Tavuk Üretimi Kitabı.

Entry filed under: Beslenme, Beslenme ve Gıda Teknolojisi, Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları, Sağlık ve Yaşam. Tags: .

İşitme kaybı bebeklikte belirlenecek En yeni kanser buluşları


Language

Sağlık & Yaşam'dan Ingilizce Sağlık Haberleri
For English:Click for English Language

Bu Sitede Sigara İçilmez!

Image Hosted by ImageShack.us
Sağlıklı bir Yaşam için Sigara içmeyiniz

Uzman Doktorlara Sorun!

Uzman Doktorlara Sorun Sorulariniz icin Uzman Doktorlara danışın.Sormak icin Tiklayiniz!

Üyelik

Sağlık Haberlerini E-mail yoluyla almak icin Tiklayiniz

Ziyaretçi Sayısı

  • 307,898 Kisi

Arşivler

Şubat 2007
P S Ç P C C P
« Ara   Mar »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Toplist

Iletisim:

saglikveyasam@gmail.com

Kitapyurdu’nda Sağlık-Tıp Kitapları

internet kitapçınız kitapyurdu.com'dan binlerce kitaba ulaşabilirsiniz.


%d blogcu bunu beğendi: