Açıkta satılan çerezler tehlikeli

Kasım 25, 2006 at 3:53 am Yorum bırakın

Çerezlik olarak tüketime hazırlanmış yer fıstıklarında yüzde 91 oranında aflatoksin bulaşıklığı tespit edildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevcihan Gürsoy, “özellikle açıkta satışa sunulan çerez ve kurutulmuş meyveler, uzun süre çevresel etkilerle karşı karşıya olduğundan, bu ürünlerin tüketimi sağlık açısından ciddi bir tehlikedir” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Nevcihan Gürsoy, 2005 yılında yapılan araştırmada, çerezlik olarak tüketime hazırlanmış yer fıstıklarında yüzde 91 oranında aflatoksin bulaşıklığı tespit edildiğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Gürsoy, “Özellikle açıkta satışa sunulan çerez ve kurutulmuş meyveler uzun süre çevresel etkilerle karşı karşıya olduğundan, bu ürünlerin tüketimi sağlık açısından ciddi bir tehlikedir” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Gürsoy, gerek bakterilerin gerekse küflerin uygun sıcaklık ve nemli koşullarda ürediklerini, genellikle gıda maddelerinin tat koku ya da görünüşünü değiştirmediklerini kaydetti.

Güvenli olmayan sıcaklık derecelerinde uzun süre beklemiş yiyeceklerin görüntü ve koku açısından iyi durumda olsalar bile bunları tüketmenin tehlike yaratabileceğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Gürsoy, şöyle devam etti:
“Gıdalardaki toksinlerin pek çoğu, ısıya karşı dayanıklıdır. En önemli toksin üreten küfler, aspergillus, fusarium ve penicillium cinsleridir. Bu küfler özellikle Türkiye’de çerezlik olarak tüketilen, çikolata yapımında ve çeşitli şekillerde kullanılan yer fıstığı, fındık gibi yağlı tohumlularda, incir, üzüm gibi kurutulmuş meyvelerde yoğun olarak bulunmaktadır.”

Yrd. Doç. Dr. Gürsoy, 2005 yılında yaptığı bir araştırmada, hasat, depo ve kavrularak çerezlik olarak tüketime hazırlanmış yer fıstıklarında yüzde 91 oranında aflatoksin bulaşıklığı ve toksin içeren örneklerin yüzde 51’inde yasal sınırın üzerinde aflatoksin varlığı saptadığını bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Gürsoy, şunları kaydetti:
“Bu çalışmada en yüksek aflatoksin içeriği 168 santigrat derecede kavrularak çerezlik olarak tüketime hazırlanmış örneklerde bulunmuştur. Çerezlik yer fıstığı örneklerindeki toksin içeriklerinin hasat dönemindeki toksin seviyelerinden yaklaşık 3 kat daha fazla olduğu saptanmıştır. Aflatoksinler sıcaklık uygulamalarıyla yok edilememekte ve eğer üründe aflatoksin bulaşıklığı varsa depolama ve işleme süresince uygun koşullar olduğunda toksin içeriği artarak devam etmektedir. Özellikle açıkta satışa sunulan çerez ve kurutulmuş meyveler uzun süre çevresel etkilerle karşı karşıya olduğundan bu ürünlerin tüketimi sağlık açısından ciddi bir tehlikedir.”

“EN ÖNEMLİ YAPTIRIM MEKANİZMASI TÜKETİCİLER”
Sıcaklık ve nem gibi iki temel faktörün ambalajsız ürünlerde kontrolsüz bir şekilde küflerin ve bakterilerin gelişimine, üremelerine neden olduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. Nevcihan Gürsoy, şu bilgileri verdi:
“İnsan sağlığı, riske edilemeyen bir ögedir. Bu nedenle konu ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yasal yaptırımlarını ciddi bir şekilde uygulamaları, denetleme işlemlerinin arttırılması ve rutin olarak yapılması, her üründen alınan örneklerin mutlaka kapsamlı bir laboratuvarda risk taşıyan mikroorganizmalara karşı periyodik analizlerinin yapılması zorunluluktur. Aslında gıda konusundaki en önemli yaptırım mekanizması tüketicilerdir. Tüketicilerin özellikle açıkta satılan gıdaları almaması üreticilerin bir süre sonra zorunlu olarak ürünlerini paketleyerek satışa sunmalarını sağlayacaktır.”(Ntvmsnbc-Saglik)

Entry filed under: Beslenme, Beslenme ve Gıda Teknolojisi, Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları. Tags: .

Diyabetlinin alışveriş arabasında olması gerekenler 3 dakika sabır, sigaradan kurtarıyor

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Language

Sağlık & Yaşam'dan Ingilizce Sağlık Haberleri
For English:Click for English Language

Bu Sitede Sigara İçilmez!

Image Hosted by ImageShack.us
Sağlıklı bir Yaşam için Sigara içmeyiniz

Uzman Doktorlara Sorun!

Uzman Doktorlara Sorun Sorulariniz icin Uzman Doktorlara danışın.Sormak icin Tiklayiniz!

Üyelik

Sağlık Haberlerini E-mail yoluyla almak icin Tiklayiniz

Ziyaretçi Sayısı

  • 307,898 Kisi

Arşivler

Kasım 2006
P S Ç P C C P
    Ara »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Toplist

Iletisim:

saglikveyasam@gmail.com

Kitapyurdu’nda Sağlık-Tıp Kitapları

internet kitapçınız kitapyurdu.com'dan binlerce kitaba ulaşabilirsiniz.


%d blogcu bunu beğendi: